QQ登录

只需一步,快速开始

[音乐探讨] 陳奕迅 Feat. MastaMic & Lesley-主旋律之安魂曲

开心

今日最高分:0

今日排行:未上榜

作曲:C.Y. Kong / 姜麗文
    填詞:小克 / MastaMic
    編曲:C.Y. Kong
    監製:C.Y. Kong

旋律音色飄送 彌漫浪漫情感凝重
    咀嚼被清洗過後嘅音符 先發現味道太濃
    你用躍動旋律 撥弄節奏跳動
    再運用筆下音符栽種出我心中嘅激動
    沉迷只有你嘅國度 將你一切寫入樂譜
    黑白鍵顛倒將問號彌補 只剩下你嘅美好
    你係我朝思 亦係我夜慕 歌聲孕育我對你傾倒 
    係失去意識前響起嘅最後警號
    我唔需要清醒 更唔需要精警 愛根本唔需要任何事實證明
    從偉大嘅旋律引證 我同你相愛情形 
    仍隱藏預言最終相恨情境

舊日 你有你邁步 我有我邁步 愛若是藍圖 永不用設起圈套
    你要我讓步 我要你讓步 旋律與音階粉飾了憤怒
    你有你道路 我有我道路 愛若是徒勞再不用記起苦惱
    你每個逗號 我每個問號 旋律此刻仔細誘導

動人樂譜 為求定好 相愛的新去路

就讓旋律代替文字 音色同拍子隱藏嘅愛將會引致瘋子失去理智
    甘願屈膝做你裙下嘅棋子 揮舞用眼淚去染紅嘅旗織 
    宣揚最血淚交纏嘅情史
    昔日浪漫嘅情癡 今日寫最轟烈嘅情詩
    愛是懷疑 愛是恆久忍耐更需要仁慈
    以上訓示係出自最偉大嘅恩師
    你係我主旨 我按照你主意 用美麗嘅音符歌頌你嘅恩賜
    你曾經對我唱出幸福嘅理念 原來不過係花蜜甜言
    豐富嘅淚腺背後用盤算去提煉 
    相愛應該建立喺同一音階嘅層面
    愛夠痛夠受夠敷衍 音符休止 你我不再相見

現在你有你邁步 然後我有我邁步 再相遇奈何時辰未到
    現在你要我讓步 然後我要你讓步 再爭辯難投懷合抱
    昨日你有你道路 明日我有我道路 再分別又來重逢預告
    昨日你每個逗號 明日我每個問號 難合譜 如流螢亂舞
    何時方找到(找到找不到)

Woo~o Woo~Oh 相愛的新制度 
    (強制式愛慕 愛無退路 要我做門徙)
    Woo~o Woo~Oh 讓旋律沉默控訴
    (最恐怖嘅控訴將愛人逮捕)
    Woo~o Woo~Ho 相愛的新季度
    (要愛趁早愛得要申報 愛得無申訴)
    Woo~o Woo~Ho 讓旋律沉悶到

現在你大業鴻圖 然後我樂極迷途 再相遇
    (愛上你係注定命數定劫數難逃)
    現在你賜予任務 然後我受命如奴 再爭辯
    (我曾信你會守信帶我到樂土)
    昨日你有你舊路 明日我有我後路 再分別
    (愁雲滿佈預告你愛我只係假冒)
    昨日各有各嫉妒 明日各有各自傲 才合譜 
    (各行各路不過抹不走腦中樂譜)言詞不吞吐(吞吐吞不到)
    Woo~o Woo~Oh 相愛的新角度
    (喺新角度愛只係新式囚牢)
    Woo~o Woo~Oh 讓旋律沉重發佈
    (最激烈嘅號角吹出最卑微哀號)
    Woo~o Woo~Oh 相愛的新國度
    (新國度 我打破一切新制度)
    Woo~o Woo~Ho 讓旋律沉澱了再洗腦
    (旋律洗腦再洗腦 洗不走你嘅企圖)
    (洗不走你嘅圈套 洗走對你嘅愛慕)
    (旋律洗腦再洗腦 洗不走你嘅企圖)
    (洗不走你嘅圈套 洗走對你嘅愛慕)
    Woo~o Woo~Ho  Woo~o Woo~Ho

http://v.youku.com/v_show/id_XNjY4MDI3ODM2.html

https://www.youtube.com/watch?v=V2QY_elFpeU#t=295

TA在排行榜Top1000

发帖:NO. 222

在线:NO. 40

开心
    10 小时前

[LV.Master]伴坛终老

回复 1# 天下散彈

有沒有完整版聽,唔該幫吓忙啦

发帖:NO. 20

在线:NO. 90

奋斗

如果有完整版欢迎一起贴上
    没有单单只发歌词是违规行为 会做删贴处理

歌词写得挺好 有时间去找下听听

回复 4# 浮夸的疯

我也是这么想的啦!!

发帖:NO. 222

在线:NO. 40

开心
    10 小时前

[LV.Master]伴坛终老

如果有完整版欢迎一起贴上
    没有单单只发歌词是违规行为 会做删贴处理
    顧三瘋 发表于 2014-1-29 22:39
    [size=0.9em]陳奕迅 主旋律 (之安魂記) feat. MastaMic + Lesley 姜麗文[size=12.800000190734863px]

[size=12.800000190734863px]https://www.youtube.com/watch?v=V2QY_elFpeU#t=295
    [size=0.9em]

评分

nimadaozhang@163.com + 5 + 10

奋斗

陳奕迅 主旋律 (之安魂記) feat. MastaMic + Lesley 姜麗文

https://www.youtube.com/watch?v=V2QY_elFpeU ...
    remus 发表于 2014-1-30 17:33

Thx!

这是新歌还是什么?youtube上不了。。

发帖:NO. 319

一聽,我呆左,唔知點解感覺似以前英皇MIX果幾隻歌咁 {注;歲月情歌}
    聽歌名好似好勁咁。點知好失望。

奋斗

一聽,我呆左,唔知點解感覺似以前英皇MIX果幾隻歌咁 {注;歲月情歌}
    聽歌名好似好勁咁。點知好失望。 ...
    Jeffrey 发表于 2014-1-31 11:34

凭新而论好过那支
        不过未达到之前宣传的高度
        同埋只加一支歌我真体会不到豪华
    开心

这是新歌还是什么?youtube上不了。。
    你要静候再静候 发表于 2014-1-31 17:32

Remix

这首歌好熟悉啊
    开心

这首歌好熟悉啊
    天佑爱人陈英俊 发表于 2014-2-2 20:45

主旋律remix ar

发帖:NO. 312

在线:NO. 117

Oh thanks for sharing! 終於有得聽啦~