QQ登录

只需一步,快速开始

[私人分享] 迅音樂EasonMusic.com臣歷面世, 隨時隨地回顧臣足跡

TA在排行榜Top1000

发帖:NO. 15

在线:NO. 121

今日最高分:0

今日排行:未上榜

迅音樂EasonMusic.com google臣歷終於完成了!!!!隨時隨地回顧臣足跡!!可以於電話日歷, MS Outlook隨時回顧昔日臣的活動和幾個月後臣公報了舉辦動(和音關)

於網站: http://www.easonmusic.com/wiki/
點入:

直接連接: https://www.google.com/
calendar/
render?cid=9uv6n18821sp56s8
2jp1dbudis%40group.calenda
r.google.com&pli=1&gsessio
nid=TtPi9jEQg7k73yD19fJDSw

便可查閱臣歷:

點入:

直接連接: :https://www.google.com/
calendar/ical/
9uv6n18821sp56s82jp1dbudis%
40group.calendar.google.co
m/public/
basic.ics

便可訂閱臣歷, 一點下按鏤, 就會下載到basic.ics的檔案
以MS Outlook開啟, 輸入email account, 便可加入個人行事歷:

google account也可查閱臣歷:

電話方面:

要把EasonMusic.com日歷加入電話日歷
1.先到自己的google日歷account
2.做以下動作:

一加按匯入, 電話日歷會自動和網上google日歷立即同步(同一email account嘛), 電話就可以顯示EasonMusic.com日歷了
不過電話有一個可能未能顯示EasonMusic.com日歷, 就是日歷隱藏了, 要多做一個動作:
3.到電話日歷setting內選擇顯示日歷:

便可

目前只有音樂會和出碟的日期和有一兩個特別日子用歌詞助慶
希望大家支持支持, 訂閱一下, 法掘一下有沒有問, 亦歡迎大家給點意見內容方面其實大家可以多加意見...如希望在此日歷接收什麼資訊等

其實EasonMusic.com於Facebook有Page的:迅音樂直到逆轉世界 EasonMusic.com
link:http://www.facebook.com/EasonMusicDotCom
不仿like一like, 互相交流一下

评分

easonfans + 7 + 7 cool!
☆勁曦/ + 2 + 10 很正···

发帖:NO. 38

在线:NO. 508

Thx a lot
不過我唔係好識點拉落電話…

发帖:NO. 17

在线:NO. 168

奋斗

係囉,點整落電話㗎??

发帖:NO. 62

在线:NO. 511

有無辨法整到~有個年份例表~點戈個年份就會有讓年既活動
    之後整一個全部既按鈕就可以顯示所有年份既活動
    ---------------------------------------------------
    如果唔得的話~係所有活動前面加一個年份
    咁就會清楚知道戈個活動係今年既定係以前既
    ---------------------------------------------------
    又或者未舉行既活動,字樣顏色修改成其它色,咁樣我覺得會好D

Thx a lot
    不過我唔係好識點拉落電話…
    EM 发表于 2012-6-17 12:41
    係囉,點整落電話㗎??
    clauDia 发表于 2012-6-17 12:54

你地係Outlook放個file(日歷)gor 個email ac同電話日歷個同一個email acgum log in完電話到有個EasonMusic.com ge日歷, 不過有時hidden左, 因為電話有你自己email ac ge日歷, FB日歷, 聯絡人B-day gor d, 要係電話日歷setting到tick返先show到

奋斗

-- ...
    小白 发表于 17/6/2012 14:16

認同,之前嗰d同黎緊個d function擺埋一齊有d亂,唔同色會好d

奋斗

um...加d圖會唔會靚d呢??

-- ...
    小白 发表于 2012-6-17 14:16

其實這個那只係google日歷, function都係視乎google cal ge許可不過講到分年份ge, e+係睇到ge
    google cal有search function, key in年份係會山淨該年份的活動

又或者未舉行既活動,字樣顏色修改成其它色,咁樣我覺得會好D

小白 发表于 2012-6-17 14:16
    認同,之前嗰d同黎緊個d function擺埋一齊有d亂,唔同色會好d
    clauDia 发表于 2012-6-17 15:13

其實google cal係有e gor function ge:

不過因為e gor日歷ge意義係每日回味當年今日ge function, 我地set哂做週期性活動, 個event變左每年都happen, 所以gor cal show當年今日未happen ge event做哂future event喇

不過.....係電腦google日歷係可以自己搞ge...視乎唔每個人ge偏好(電話到呢就睇唔到唔同色...因為本身電話日歷都唔許可)
    你地睇到我係青色, 你地訂閱後一開個下未必係青色ga:

且而每個event都可以因自己喜好改colour:

總之訂閱後就係你ac入面ge日歷, 自己點set都得
    只係我都個cal d info更新就會跟住變

其實仲有一個方法同電話同步ge
    直接係自己google cal直接加, e到一定同電話google cal同ac
    哩個方法易d, 直接d

一加完電話到即刻見到ga la

um...加d圖會唔會靚d呢??
    clauDia 发表于 2012-6-17 15:15

圖就無辦法加到la....background加wallpaper就得!!!係基本setting搞

不過最大問題係gor cal ge內容得唔得同presentation

发帖:NO. 25

在线:NO. 44

不明?

不明?
    ∞  仅対厼偏爱 E 发表于 2012-6-17 22:34

那裡不明白?!我多加幾張圖

你地係Outlook放個file(日歷)gor 個email ac同電話日歷個同一個email acgum log in完電話到 ...
    Phi 发表于 2012-6-17 15:02

=="不如我俾部機你幫我整算啦XDD

我竟然得左